The Gingerbread Houses

Kućice od medenjaka su popularne širom Evrope a u poslednje vreme i na ovim prostorima. Pored dobrog recepta, potrebno je mnogo truda, umeća i veštine. Više o ovoj tradiciji i mnogo fotografija iz Skandinavije   možete pronaći na ovom blogu - Norvežani su ludi za ovim kućicama a najlepše se mogu videti na izložbama. Zaista impresivno!





Mi smo je pravili pre par godina, za prvi put nije bila loša. Trud se svakako isplati a pretpostavljate koliko su deca oduševljena istom!




Ali najbolje za kraj! Ovu predivnu kućicu je napravila Tanja (na prvi pogled se vidi da joj je dizajn i profesija i zadovoljstvo, obavezno posetite njen blog). Ova kućica vas uvodi u novogodišnju i božićnu magiju na prvi pogled. 

made by Tanja
Tanja je sa nama podelila i recept a za kraj uživajte u divnim fotografijama! 


made by Tanja


Testo:

750 g brašna

1 prašak za pecivo
5 g mlevenog đumbira
3 g narendanog muškatnog oraščića
2 g cimeta
205 g maslaca sobne temperature
235 ml meda
 220 g smeđeg šećera
120 ml vode
 1 jaje

                                                                                                              
made by Tanja
Ukrašavanje i spajanje kućice:
                                                                                  
2 belanca
cca 250 g šećera u prahu
sok od pola limuna
malo fondan mase za sneška i ukrase oko prozora
šarene bombone i gumene bombone za ukrase



Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščić i cimet  dobro promešati u posudi.  Maslac, med, šećer, vodu i jaje izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.

Malo po malo dodavati smesu od brašna i zamesite testo. Testo je prhko i razdvaja se.
Razdelite smesu na tri jednaka dela, svaki zamotajte u foliju i stavite u frižider najmanje tri sata.
Zagrejati rernu na 225 stepeni.
 Izvaljajte testo na otprilike pola cm na papiru za pečenje. Izraditi delove kuće, posebno stranice i krov. Najbolje je nacrtati na papiru, pa ih onda preneti na testo. Prenesite masni papir s oblicima na hladni lim za pečenje. Pecite delove  oko 5 - 10 minuta. Ostaviti ih da se dobro ohlade pre spajanja. 

made by Tanja

Glazura za ukrašavanje: Miksati zajedno šećer u prahu, belance i limunov sok mikserom. Umiksati da sneg bude čvrst.Ovako umiksan sneg koristiti za spajanje kućice i ukrašavanje.









1 коментар:

  1. hvala za promovisanje :-)
    Stvarno nam je bilo lepo dok smo pravili ovu Gingerbread kućicu. Uživali su i klinci i ja, a i tata koji je to sve fino fotografisao

    ОдговориИзбриши