Kućice od medenjaka su popularne širom Evrope a u poslednje vreme i na ovim prostorima. Pored dobrog recepta, potrebno je mnogo truda, umeća i veštine. Više o ovoj tradiciji i mnogo fotografija iz Skandinavije možete pronaći na ovom blogu - Norvežani su ludi za ovim kućicama a najlepše se mogu videti na izložbama. Zaista impresivno!
Mi smo je pravili pre par godina, za prvi put nije bila loša. Trud se svakako isplati a pretpostavljate koliko su deca oduševljena istom!
Ali najbolje za kraj! Ovu predivnu kućicu je napravila Tanja (na prvi pogled se vidi da joj je dizajn i profesija i zadovoljstvo, obavezno posetite njen blog). Ova kućica vas uvodi u novogodišnju i božićnu magiju na prvi pogled.
made by Tanja |
Tanja je sa nama podelila i recept a za kraj uživajte u divnim fotografijama!
made by Tanja |
750 g brašna
1 prašak za pecivo
5 g mlevenog đumbira
3 g narendanog muškatnog oraščića
2 g cimeta
205 g maslaca sobne temperature
235 ml meda
220 g smeđeg šećera
120 ml vode
1 jaje
made by Tanja |
Ukrašavanje i spajanje kućice:
2 belanca
cca 250 g šećera u prahu
sok od pola limuna
malo fondan mase za sneška i ukrase oko prozora
šarene bombone i gumene bombone za ukrase
Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščić i
cimet dobro promešati u posudi. Maslac, med, šećer, vodu i jaje
izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
Malo po malo dodavati smesu od brašna i zamesite
testo. Testo je prhko i razdvaja se.
Razdelite smesu na tri jednaka dela, svaki
zamotajte u foliju i stavite u frižider najmanje tri sata.
Zagrejati rernu na 225 stepeni.
Izvaljajte testo na otprilike pola cm na
papiru za pečenje. Izraditi delove kuće, posebno stranice i krov. Najbolje je
nacrtati na papiru, pa ih onda preneti na testo. Prenesite masni papir s
oblicima na hladni lim za pečenje. Pecite delove oko 5 - 10 minuta.
Ostaviti ih da se dobro ohlade pre spajanja.
made by Tanja |
Glazura za ukrašavanje: Miksati zajedno šećer u
prahu, belance i limunov sok mikserom. Umiksati da sneg bude čvrst.Ovako umiksan sneg koristiti za spajanje kućice i ukrašavanje.
hvala za promovisanje :-)
ОдговориИзбришиStvarno nam je bilo lepo dok smo pravili ovu Gingerbread kućicu. Uživali su i klinci i ja, a i tata koji je to sve fino fotografisao